duminică, 10 octombrie 2010

Manastirea Barbu

Manastirea Barbu se afla in satul Leiculesti din comuna Tisau, judetul Buzau; mai exact accesul se face din drumul comunal ce leaga comuna Tisau de comuna Sarata Monteoru.
Manastirea a fost ctitorita de capitanul Barbu Badeanu si sotia sa, Rada, ca schit de calugari in secolul al XVII-lea. Biserica a fost construita intre anii 1664-1668.
In anul 1864 schitul este desfiintat de catre Alexandru Ioan Cuza iar in 1871 este reinfiintata ca manastire de calugarite cu ajutorul episcopului Dionisie Romano. Manastirea rezista pana in anul 1960 cand este iarasi desfiintata si devine biserica de mir a satului Leiculesti dar, totusi, cateva maici revin cu timpul acolo si mai intretin si repara dintre chilii si in 1990 este din nou reinfiintata manastirea care se regaseste si la ora actuala.


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

sâmbătă, 2 octombrie 2010

Festivalul Carnatilor de Plescoi - editia a III-a 2010

Nemuritorii - Zi-i mai Lae din tambal




Festivalul Carnatilor de Plescoi se desfasoara in comuna Berca din judetul Buzau la Pensiunea "Casa Matei" in data de 2-3 octombrie 2010 si a ajuns la cea de-a treia editie.
Festivalul consta intr-o adunare pentru expunerea si vanzarea "Carnatilor de Plescoi" a producatorilor locali, unicii din tara. Pe langa acesti producatori indigeni sunt si celebrii comercianti de nimicuri care transforma orice sarbatatoare intr-un balci.

Deschiderea festivalului a constat in povestirea legendei acestor carnati locali si in sosirea haiducilor calare in persoanele baietilor de la formatia Nemuritorii. Dupa un recital cu muzica haiduceasca de aproape o ora s-a desfasurat un Carnat de Plescoi lung de 115 metri care ulterior a fost taiat, pus pe gratar si oferit gratuit participantilor. In continuare urmau diferite expozitii traditionale buzoiene.

1.
2.
3.
4.
5.
6.