joi, 16 iulie 2009

Manastiri din Bucovina

Biserica Arbore
A fost ctitorita de Luca Arbore, boier si inalt dregator al lui Stefan cel Mare, care a inaltat un paraclis in 1503 la Curtea sa din comuna care-i poarta numele (Arbore), situata pe valea raului Solca.

1.
2.


Manastirea Sucevita
Este Manastire de maici cu 60 de vietuitoare ce duc viata de obste. Manastirea a fost ctitorita de fratii Simeon Movila si Ieremia Movila, pe vatra unui vechi schit de lemn, in 1581 si sfintita de Gheorghe Movila, episcop de Radauti, in 1584. Pictura interioara si exterioara a fost executata intre anii 1595-1596 de catre doi frati moldoveni: Ioan Zugravul si Sofronie. Fratii Movilesti (Moghila - dupa denumirile vechi moldovenesti) si familiile lor sunt inmormantate in incinta manastirii.

3.
4.
5.
6.

Manastirea Moldovita
Este manastire de maici unde duc o viata de obste 28 de vietuitoare.Prima manastire a fost construita (la aproximativ 500m de actuala locatie unde inca se vad ruinele ei) de Alexandru cel Bun, intre anii1402-1410 dar in urma unor ploi naprasnice, ctitoria s-a prabusit in primele decenii ale secolului al XVI-lea. Manastirea de azi este ctitoria lui Petru Rares, din 1532, cand au fost zidite biserica, chiliile, o casa domneasca, turnuri de aparare in cele patru unghiuri si ziduri puternice, inalte de 6m si groase de 1,2m.

7.
8.
9.

Manastirea Rarau
In aceasta manastire isi duc o viata de obste 10 calugari. Potrivit traditiei aici a fost o sihastrie infiintata de Cuviosul Sisoe la sfarsitul sec. al XV-lea; se mai spune ca dupa anul 1538 cand Petru Rares a fost schimbat de la domnie, sotia sa, Elena, impreuna cu copii s-au ascuns in Rarau si au fost ocrotiti de calugari. Drept multumire, voievodul le-a construit o biserica si astfel a luat fiinta Schitul Rarau. In anul 1786 manastirea a fost desfiintata de austrieci dar in 1918 a fost reinfiintata, iar in 1959 a devenit schit. In 1990 a redevenit manastire.

10.
11.

Manastirea Agapia
La aceasta manastire se afla 339 de maici ce duc viata de obste dar si viata de sine. Complexul manastiresc este format din Agapia Veche (Agapia din Deal) si Agapia Noua (Agapia din Vale).
Agapia Veche si-a luat numele de la monahul Agapie si a fost ridicata de Doamna Elena, sotia lui Petru Rares, in 1527. Biserica a fost reinoita de Petru Schiopu dar la sfarsitul sec al XVI-lea s-a prabusit din cauza terenului inclinat si a fost rectitorita de Duca Voda.
Din cauza numarului mare de vietuitori a mai fost constrita in apropiere intre anii 1642-1647 si Agapia Noua, de catre Gavriil Hatmanul si Doamna Liliana. La ora actuala exista ambele asezari manahale si pot fi vizitate.

12.
13.
14
15.

Niciun comentariu: