sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Pestera Coiba Mare - inundata

Pestera Coiba Mare face parte impreuna cu Pestera Coiba Mica din Sistemul Coibe - Tauz. Aceasta se gaseste pe versantul drept al Vaii Gardisoara la o distanta de aproximativ 600 m amonte de Catunul Casa de Piatra si 500 m aval de Pestera Coiba Mica, la baza unui perete de 150 de metri inaltime. Pestera prezinta la intrare un portal lat 74 m si inalt de 47 m si este comparabil ca dimensiuni cu Cetatile Ponorului.

Prima parte a pesterii se poate vizita relativ usor, doar cu cizme si o sursa buna de lumina. Pentru restul pesterii se recomanda un echipament adecvat speologic, o buna pregatire dar si o insotire de cel putin un speolog bine cunoscator al pesterii deoarece prezinta si un sector labirintic.

Vizitarea pesterii este recomandata sa nu se faca in sezoanele ploioasa sau cu topiri ale zapezilor cand se pot forma viituri si o pot inunda partial sau total.

1.
2.
3.



Cu ocazia prezentei mele in Casa de Piatra pentru a sarbatori trecere in noul an am avut prilejul sa vad de ce nu este recomandat sa se exploreze pestera in perioadele ploioase. Acest fenomen de inundare a imensei intrari este destul de rar dar foarte violent.
Cum se prezinta acest fenomen veti putea observa in fotografiile urmatoare.


4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.

4 comentarii:

Octavian-Andrei Brezean spunea...

tari colegu, le ai cu panoramele :)

Lucian (naycool) spunea...

...eu doar tin de aparat cand il invart... softul le are bine cu panoramele... :))
Mersi... :D

Jz spunea...

foarte frumos
stii cumva daca pestera coiba mare poate fi inundata si in urma unei ploi torentiale de vara? ms

Lucian (naycool) spunea...

@Jz
E foarte putin probabil sa se inunde doar dupa o ploaie de vara.

O asemenea inundatie cum am surprins-o eu in fotografii a mai fost in istoria cunoscuta a pesterii doar in 1970 si atat.
Inundatia acesta s-a format prin topirea unei zapezi cazuta continuu timp de trei zile si inca doua zile de ploaie si temperaturi de 10 grade. A fost rezerva de apa in zapada si doar cumulata topirea brusca si ploaia a reusit sa inunde imensa intrare de 74m latime si 47m inaltime. Inundatia a tinut doar 3 ore.

Oricum vizitabila este doar o prima parte... daca vrei sa o vizitezi mai in detaliu iti recomand sa fii insotit de un speolog care cunoaste bine pestera pentru ca prezinta si un sector labirintic ce are galerii ce se conduc si se termina in tavanul pesterii la inaltimi si de 30m.

Numai bine si mare atentie!