duminică, 4 aprilie 2010

Valea Tisitei - zona inferioara a vaii

Aria protejata Tisita este situata in bazinul hidrografic al Tisitei, avand limitele pe cumpenele de ape care separa bazinul de Putna si Naruja. Limitele se inscriu pe varfurile Tisarul Mare (1284m), Tisarul Mic (1267m), Dealul Crucilor, Culmea Lespezi, Varful Titilelor (1493m), Groapa Adanca, Groapa Larga, Varful Cristianu Mare (1630m), Varful Coza, Varful Gurguiata, Varful Porcului (1115m).

Vaile sunt inguste, cu o mare energie de relief, avand pe alocuri aspect de canion. Cheile Tisitei sunt formate din zone ingustate cu aspect de canion ce alterneaza cu bazinete depresionare (“La Pandar”, Lunca Larga, Gurguiata). Datorita existentei fostului terasament de cale ferata forestiera, Cheile Tisitei au devenit usor accesibile. Relieful prezinta zone extreme de accidentate, cu pereti aproape verticali, dar si zone cu o panta redusa (luncile Tisitelor). Foarte spectaculoase sunt branele: Tisaru, Peretele Porcului, Altarul Tisitei, Rapa Caprei, Caciulata, Culmea lui Toader, Muntele Condratu, Coza-Cristianu, Zburatura.

Padurea este regenerata, in secolul 19 toata zona fiind defrisata. Se intalnesc paduri de fag si in amestec, care formeaza habitatul a numeroase specii printre care si carnivore mari. Aici se intalnesc numeroase exemplare de Capra Neagra colonizate din anul 1982, care pot fi observate pe brane. Iarna se pot observa numeroase urme ale vidrelor in albia Tisitei.

Dintre speciile floristice importante amintim Floare de Colt, Papucul Doamnei, Barba Ungurului.


Textul este preluat de pe panoul informativ de la intrarea in rezervatie.


Fotografii din rezervatie am mai publicat si aici: Valea Tisitei - iarna1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.


Panorame (click pe fotografie pentru vizionare in format mare)
14.
15.
16.


Niciun comentariu: