miercuri, 1 decembrie 2010

Cetatea Ibida (Libida)

Cetatea Ibida (sau Libida dupa unele izvoare istorice) se afla in judetul Tulcea, pe teritoriul comunei Slava Cercheza in satul Slava Rusa pe valea Paraului Slava. O mare parte a cetatii se gaseste sub actualul sat.
Cetatea este una dintre cele mai importante, fiind cea mai extinsa fortificatie din Dobrogea. Aceasta are o suprafata de 24 de hectare, 2000 de metri de ziduri, 33 de turnuri si 3 porti si inca o extindere pe alte 3 hectare pe Dealul Harada.
In arealul sitului arheologic inca se fac cercetari si sapaturi pentu a fi scoase la lumina si alte edificii. In anul 2007 situl a suferit si o distrugere importanta cand o firma ce concesionase un teren??? chiar pe teritotiul cetatii a intrat cu un buldozer si a distrus un complex monastic paleocrestin. Sa speram ca asa ceva nu se va mai intampla iar autoritatile isi vor face treaba, dar e putin probabil...

1. Harta
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

3 comentarii:

FelixtheCat spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
FelixtheCat spunea...

Este foate trist faptul ca autoritatile, care au obligatia sa conserve vestigiile istorice lasa niste ticalosi fara constiinta sa distruga un sit de valoare. Trebuie sa luam atitudine. In ultima vreme ONG-urile, asociatiile au un cuvant de spus. Ideea este sa ne asociem si sa impiedicam asemenea barbarii. Totul este sa avem informatia la timp.

Octavian-Andrei Brezean spunea...

faina documentare colegu! :)