Muntele Magura Ocnei este asezat in fata defileului Ciresoaia in imediata apropiere de Statiunea Tg. Ocna pe partea dreapta cum se merge spre Slanic-Moldova, si are un aspect de deal dar pe care se poate urca pe o poteca de 40 - 45 minute sau cu masina pe un drum asfaltat si in serpentine "ac de par".
Pe Muntele Magura Ocnei se afla doua obiective foarte frumoase si demne de vizitat: Manastire Magura Ocnei si Monumentul Eroilor.
Manastirea Magura Ocnei apare, ca atestare documntara, pentru prima data in 1655 cand monahia Solomia daruieste mostenirea sa, "Schitului de la Ocna construit din lemn la 1653, cu hramul Inaltarea Domnului".
Pana la ora actuala manastire a fost reconstruita de patru ori, a treia oara fiind ridicat din piatra la 1803-1810 si rezistand eroic obuzelor si luptelor duse la Cosna si Ciresoaia de ostasii Armatei a II-a Romane, cand a functionat si ca post de prim ajutor pentru raniti din Regimentul 15 Razboieni - Piatra Neamt, 27 Infanterie - Bacau, 8 Vanatori - Cernauti si Batalionul Vanatorilor de Munte, Regimentul 4 si 8 Artilerie Romana. Dar, totusi, dupa ce a scapat neatins din razboaie, a fost demolat in timpul totalitarismului ateu de urmasii acelora care si-au varsat sangele pe aceste locuri. La ora actuala este reconstruit in totalilate si poate fi vizitat.
1.Manastirea Magura Ocnei
2.
In amintirea celor care si-au dat viata pe aceste meleaguri zbuciumate a fost ridicat Monumentul Eroilor care functioneaza si ca muzeu. Pe partea din fata deasupra intrarii este pusa o inscriptie demna de luat in seama: "Spuneti genetatiilor viitoare ca noi ne-am facut datoria".
3. Monumentul Eroilor
4.
5.
6. Vedere de pe Magura Ocnei din spatele Monumentului, asupra orasului Tg. Ocna
7.
Aceste zone ale tari, mai putin cunoscute, merita vizitate pentru bogatia de frumuseti si incarcatura istorica pe care o au.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu