sâmbătă, 20 iunie 2009

Statiunea Slanic-Moldova

Satiunea Slanic-Moldova mai este denumita si "perla a Moldovei" datorita celor 20 de izvoare minerale care de-a-lungul timpului si-au dovedit adevarate proprietati curative asupra unor boli, in special digestive dar nu numai.

Primul izvor din zona a fost descoperit la data de 20 iulie 1801 de serdarul Mihalache Spiridon care se afla la o vanatoare de cerbi. La scurt timp se mai descopera si alte izvoare, toate cu proprietati curative, ceea ce il determina pe serdar se ceara aprobarea, domnitorului Scarlat Callimachi, pentru a stramuta 12 familii de rufetasi, de la Salina Tg. Ocna, care in schimbul scutirii de biruri pe 10 ani, sa aiba grija de izvoarele minerale de aici.
Mica colonie prospera iar dupa 1838-1840 apare in documente cartografice sub denumirea de "Feredeele Slanicului". Dupa 1887 incep lucrari de sistematizare a statiunii iar asezarea este stramutata mai in aval si pana in 1912 se construiesc hotelurile Racovita, Pufu, Cerbu, Nemira, Dobru, Central si un Cazino cu sala de teatru, sala de concerte, sala de bal si sala de cura cu inhalator. In 1973 statiunea dispunea de un numar de 2208 locuri de cazare.
Dupa 1989 statiunea intra intr-o perioada de declin si sufera numeroase pierderi si distrugeri dar la ora actuala a fost refacuta, prospera si este un adevarat paradis al celor de varsta a 3-a dar nu numai.

Parcul central refacut si modernizat:

1.
2.

Zona izvoarelor minerale:

3.
4.
5.
6.
7.
8.

2 comentarii:

Radu spunea...

Mai multe detalii despre statiune pe site-ul: Slanic Moldova

Unknown spunea...

Splendide fotografii, locuri de basm.
felicitari sincere!